Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Γιατί ο Κρκιτς και ο κάθε Κρκιτς δεν έρχεται στην Ελλάδα

Ο Μπόγιαν Κρκιτς επέλεξε την Στόουκ Σίτι αντί για τον Ολυμπιακό.

Γράφει ο Θάνος Δημάτσας

Είθισται το καλοκαίρι στον χώρο του ποδοσφαίρου, πολλά ονόματα να παίρνουν λίγη δημοσιότητα από τις φήμες για μετεγγραφές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από... το δάχτυλό μας. Πολλές από αυτές, δεν είναι διασταυρωμένες, όπως ορίζει ο βασικός κανόνας της δημοσιογραφίας, με αποτέλεσμα η εκάστοτε ΠΑΕ να προβαίνει σε διαψεύσεις. Άλλωστε πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δει ποδοσφαιρικούς συλλόγους να βγάζουν ανακοινώσεις πως «δεν αγοράζουν τον τάδε ποδοσφαιριστή» ή πως «δεν πωλούν τον δείνα». Μεγάλο μέρος δε της εγχώριας μετεγγραφικής αμπελοφιλοσοφίας τροφοδοτείται και από δευτεροκλασάτα, ή και τριτοκλασάτα αθλητικά ειδησεογραφικά μέσα του εξωτερικού...

Το βασικό όμως θέμα δεν είναι αυτό... Το θέμα είναι -σε ορισμένες περιπτώσεις- γιατί τα πρωτοκλασάτα ονόματα ποδοσφαιριστών που ακούμε να έρχονται στην ηλιόλουστη Ελλάδα, προτιμούν μέτριους συλλόγους του εξωτερικού και όχι τις μία, δύο, τρεις, μεγάλες ομάδες που έχουμε στην Ελλάδα. Εν προκειμένω ο Μπόγιαν Κρκιτς, ο οποίος αποφάσισε να πάει στην Στόουκ Σίτι. Μία Στόουκ η οποία ούτε πρωταθλήτρια είναι, ούτε στο Champions League παίζει (και μάλλον δεν θα παίξει και του χρόνου), ούτε αποτελεί την ομαδάρα της δεκαετίας του '70. Η νέα ομάδα του βραχύσωμου επιθετικού, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, την περσινή αγωνιστική περίοδο τερμάτισε στην 9η θέση της Premier League.

Και εδώ έρχεται η ερώτηση του Έλληνα φιλάθλου. «Γιατί ρε φίλε να πάει ο Μπόγιαν στη Στόουκ και όχι στον Θρύλο που παίζει και στο Champions League, ναούμ»; Σαφώς και στο μυαλό του Μπόγιαν Κρκιτς κανείς δεν μπορεί να μπει. Βάσει (επιφανειακών) δεδομένων η απόφαση ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει αγωνιστεί σε Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Ρόμα, Άγιαξ να συνεχίσει την καριέρα του στην πιο ώριμη ηλικία του σε μια μεσαία ομάδα της Αγγλίας, δεν στέκει. Και εδώ φεύγουμε από τα επιφανειακά και πάμε στην ουσία.

Για τους μη ποδοσφαιριστές, το να παίζει κάποιος στο Champions League, ή στο Europa League είναι ένα όνειρο. Για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όμως, όπως έχει δείξει πολλάκις η ιστορία, όχι. Ακόμα κι αν προέρχεσαι από την Μπαρτσελόνα, εάν θέλεις να έχεις ανοδική πορεία, θα πρέπει να παίξεις μπάλα. Και για να παίξεις μπάλα θα πρέπει να είσαι σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με υποδομές και προοπτικές. Ό,τι ακριβώς δεν έχει η Ελλάδα. Δεν μπορεί να στηρίξεις την καριέρα σου στα έξι, άντε οχτώ (μακάρι και παραπάνω) παιχνίδια που παίζουν οι ελληνικές ομάδες στο Champions League, ή στο Europa League.

Μπορείς όμως να την στηρίξεις σε ένα ανταγωνιστικό, αξιόπιστο, δυναμικό, και με σασπένς πρωτάθλημα που συγκεντρώνει τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης. Η απόφαση του Ισπανού οφείλεται στους άνωθεν λόγους. Να έρθει στην Ελλάδα να κάνει τι; Στην Ελλάδα των σκανδάλων; Στην Ελλάδα της κρίσης; Στην Ελλάδα όπου η Πολιτεία έχει γυρίσει την πλάτη στον αθλητισμό; Ή στην Ελλάδα των βαρβάρων που βγάζουν όλα τους τα ψυχολογικά προβλήματα και την κοινωνική τους ανεπάρκεια βανδαλίζοντας;

Αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό, που έχει το δικό του γήπεδο, το οποίο ανήκει στα καλύτερα, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις (στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο Παναθηναϊκός που ωστόσο δεν έχει γήπεδο) οι υπόλοιπες ομάδες είναι κάτω του μετρίου. Τα γήπεδα, τον χειμώνα είναι σε άθλια κατάσταση. Για να μην πούμε για το επίπεδο του ποδοσφαίρου που βλέπουμε. Θέλουμε δηλαδή να πιστεύουμε πως παίκτες ευρωπαϊκής κλάσης θα αναβαθμίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο; Δεν αναβαθμίζεται έτσι το ποδόσφαιρο.

Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Σισέ, Πάολο Σόουζα, Καρεμπέ, Ντέταρι, Όλεγκ Μπλαχίν, Αλβάρο Ρεκόμπα, Αμπιντάλ, και αρκετοί άλλοι συμπληρώνουν μία λίστα ποδοσφαιριστών που υποτίθεται έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υποτίθεται όμως, γιατί όσο περνούν τα χρόνια και τα μεγάλα ονόματα ολοένα και λιγοστεύουν, αποδεικνύεται περίτρανα πως μάλλον δεν είχαν άλλη επιλογή. Και όταν την έχουν και αυτή είναι η μετριότητα στην Αγγλία, τότε προτιμούν την «μετριότητα».

Το «καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη» είναι ελληνική πατέντα. Οι επαγγελματίες προτιμούν να είναι στην πόλη γιατί εκεί τους βλέπουν περισσότεροι.


koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου