Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στη Μεθώνη

Η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται στην Αρχαία Μεθώνη Πιερίας περιλαμβάνεται μεταξύ των δεκαοκτώ νέων αρχαιολογικών ερευνών που ήδη διενεργούνται ή πρόκειται να...
διεξαχθούν στην Ελλάδα το τρέχον έτος.

Τη σχετική απόφαση, που εγκρίνει τις παραπάνω έρευνες, υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας κατά τα πρώτο μήνα της θητείας του. Στην Αρχαία Μεθώνη πραγματοποιείται γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών σε συνεργασία με την ΚΖ΄ ΕΠΚΑ.

Αναλυτικά, πρόκειται για τις παρακάτω έρευνες:

Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών σε συνεργασία με την ΚΖ' ΕΠΚΑ, στην Αρχαία Μεθώνη Πιερίας.

Ανασκαφική και γεωφυσική έρευνα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με την ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη θέση Γυψάδες Κνωσού, Π.Ε. Ηρακλείου.

Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με την ΙΣΤ' ΕΠΚΑ στην αρχαία Όλυνθο, Π.Ε.Χαλκιδικής.

Γεωφυσικές έρευνες στη νότια Εύβοια από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.
Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με τη Γ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην πεδιάδα Μάζι, Π.Ε. Αττικής.

Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, στη δυτική Αργολίδα, μεταξύ των χωριών Σχινοχώρι, Στέρνα και Λυρκεία.

Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με τη ΙΕ' ΕΠΚΑ, στη Σκοτούσα, Δήμου Φαρσάλων, Π.Ε. Λάρισας.

Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, στο σπήλαιο του Κύκλωπα στη νήσο Ηρακλειά.

Ανασκαφική έρευνα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΔ' ΕΠΚΑ, στο Σταυρωμένο Ανατολής Ιεράπετρας.

Γεωφυσικές διασκοπήσεις από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με τη ΛΘ' ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας.

Ανασκαφική έρευνα από τη ΙΗ' ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πιστύρου, Δήμου Νέστου, Π.Ε. Καβάλας.

Ανασκαφική έρευνα από τη ΛΔ' ΕΠΚΑ, στη θέση «Ψαλίδα», Δήμου Φαρκαδώνας, Π.Ε. Τρικάλων.

Υποθαλάσσια γεωφυσική έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη νησίδα Μήτρου Π.Ε. Φθιώτιδας.

Ενάλια γεωλογική αρχαιολογική έρευνα σε βυθισμένες αρχαίες εγκαταστάσεις στη Κρήτη (Αγ. Θεόδωροι, Ελούντα, Καλό Χωρίο), από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Έγκριση του αιτήματος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών για τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στo Κάστρο Απαλίρου Νάξου (Apalirou Environs Project - AEP), για το 2014, σε συνεργασία με την 2η ΕΒΑ και την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

Έγκριση του αιτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στη θέση «Λούτρες» Μόχλου, Δήμου Σητείας, σε συνεργασία με τη 13η ΕΒΑ, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2014-2018).

Άδεια συνέχισης της πανεπιστημιακής ανασκαφής στους Φιλίππους, κατά το έτος 2014, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, κ. Αριστοτέλη Μέντζου. Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί στις οικιστικές νησίδες που αναπτύσσονται ανατολικά του Οκταγώνου της πόλης των Φιλίππων, ΠΕ Καβάλας.

Χορήγηση άδειας για τη συνέχιση για το έτος 2014 της αρχαιολογικής έρευνας στις δυτικές ακτές του νότιου Παγασητικού Κόλπου από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ).

Αρχαία Μεθώνη

Αμέσως βόρεια της Νέας Αγαθούπολης έχει εντο πιστεί, ήδη από τη δεκαετία του 1970, η θέση της αρχαίας Μεθώνης, της αρχαιότερης αποικίας στο πλαίσιο του Β΄ αποικισμού στα παράλια του βόρειου Αιγαίου. Ο οικισμός αναπτύσσεται σε δύο λόφους και στην ενδιάμεση έκτασή τους, που στην αρχαιότητα βρέχονταν στα ανατολικά και στα βόρεια από τον Θερμαϊκό κόλπο.

Αποτελούσε, μάλιστα, το πιο ασφαλές λιμάνι της ευρύτερης περιοχής, πριν οι προσχώσεις των ποταμών Αξιού, Λουδία και κυρίως του γειτονικού Αλιάκμονα απομακρύνουν τη σύγχρονη παραλία περί τα 500 μ. από τη θέση του οικισμού.

Η δοκιμαστική έρευνα του κεντρικού οικισμού της αρχαίας Μεθώνης άρχισε το 2003 στο αγροτεμάχιο αριθ. 274 της Νέας Αγαθούπολης. Μετά από τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ευρήματα, η έρευνα επεκτάθηκε και σε άλλα αγροτεμάχια. Στον ανατολικό, πιο χαμηλό λόφο η κατοίκηση εντοπίζεται ήδη από τη Νεότερη Νεολιθική εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού, μέχρι το 354 π.Χ, όταν καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄, που εξεδίωξε τους κατοίκους της και διένειμε τη χώρα της στους Μακεδόνες. Τμήμα του νεκροταφείου της ύστερης εποχής του Χαλκού εντοπίστηκε στην ανατολική πλαγιά του δυτικού, πιο οχυρού λόφου.

Κατά την πρώιμη εποχή του Σιδήρου, ο οικισμός, εκτός από τον ανατολικό λόφο, επεκτείνεται και στο δυτικό. Τα μέχρι στιγμής ανασκαφικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι, όταν κατέφθασαν εδώ οι καταδιωγμένοι Ερετριείς, άποικοι αρχικά της Κέρκυρας, κατέφυγαν σε έναν ιδιαίτερα ακμαίο οικισμό. Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι κατέλαβαν διά της βίας τη θέση. Το πιο πιθανό είναι ότι εδώ προϋπήρχε ήδη κάποιο εμπορείο των Ερετριέων, αφού είναι γνωστή η δράση τους στην ευρύτερη περιοχή ήδη από το 10ο αι. π.Χ.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την έλευση των αποίκων ο οικισμός γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερη ακμή. Τα ευρήματα ενός μεγάλου, ορθογώνιου ορύγματος, διαστ. 3,50x4,50 μ. περίπου, του οποίου το δάπεδο εντοπίστηκε στα 10,50 μ. από τη σημερινή επιφάνεια, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τις σχέσεις της Μεθώνης με ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κυριότερο, όμως, στοιχείο είναι ότι αποτελούσε ένα μεγάλο παραγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο σε όλους τους τομείς της μικροτεχνίας, της μεταλλουργίας (κατεργασία σιδήρου, χαλκού, χρυσού κ.ά.) και οπωσδήποτε της κεραμικής. Αυτό δικαιολογεί τα μεγάλα δημόσια κτίρια του 6ου και του 5ου αι. π.Χ. που ήδη εντοπίσθηκαν και ανήκουν στο δημόσιο και εμπορικό της κέντρο, την Αγορά.


olympiobima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου