Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

40 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

20 Ιουλίου 1974 – 20 Ιουλίου 2014: Πέρασαν κιόλας 40 χρόνια…

Ο τρομακτικός, οξύς ήχος από τις σειρήνες πολέμου ήχησε στις 05.30 της 20ης Ιουλίου του 1974 διακόπτοντας τα όνειρα των κατοίκων της Κύπρου και βυθίζοντας τους στον πιο.... σκληρό εφιάλτη.

Η τουρκική εισβολή με το κωδικό όνομα «Αττίλας» είχε μόλις ξεκινήσει και οι αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις ήταν μόνο η αρχή ενός δύσκολου και αιματηρού ταξιδιού με τελικό προορισμό τον πόνο και την αιματοχυσία.





Περίπου σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν και την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.



Παρότι η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», ώστε να επανέλθει η συνταγματική τάξη μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, όλοι γνώριζαν ότι η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική και εξαιρετικά ωμή.



Τα «σμήνη» των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών είχαν μαυρίσει τον ουρανό της Κύπρου, οι επιδρομές των στρατιωτών είχαν βάψει με αίμα τους δρόμους της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ οι εισβολείς δολοφονούσαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπων, εκτόνωναν τα αρρωστημένα σεξουαλικά τους ένστικτα σε δεκάδες γυναίκες και εκτελούσαν χιλιάδες στρατιωτών.



Η φονική απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη «ειρηνευτική επιχείρηση» -όπως τη χαρακτήρισε η Τουρκία- να πραγματοποιείται στις 14 Αγυούστου, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 έχασαν τη ζωή τους και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.

Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.





Όλα αυτά, υπό την απόλυτη αδράνεια της ελληνικής πλευράς, η οποία ουσιαστικά παρατηρούσε αμήχανα το μακελειό στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία καλούσε σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού», η Τουρκία παρέμεινε στη μεγαλόνησο, συνεχίζοντας τις φονικές επιδρομές της…



Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την μαύρη ημέρα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της ενωμένης Κύπρου και ακόμα και σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, να βρίσκεται στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των λεγόμενων εορτασμών για την εισβολή του Αττίλα.

Την ίδια ώρα και παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μία Κύπρο ανεξάρτητη και αδέσμευτη, το ζήτημα παραμένει άλυτο με την κυπριακή τραγωδία να σκοτεινιάζει ακόμα τα πρόσωπα όσων… περιμένουν ακόμα τους αγνοούμενους τους.








enimerwsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου