Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μοναδικό μακεδονικό μνημείο έρχεται στο φως στο Μακρύγιαλο

Μοναδικής αξίας ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το τελευταίο διάστημα στο Μακρύγιαλο, σε ανασκαφές που γίνονται παράλληλα με τα αποχετευτικά έργα. Τμήματα αγαλμάτων έχουν ήδη βγει στην επιφάνεια δείχνουν ότι πρόκειται για το...
μεγαλύτερο γνωστό μακεδονικό μνημείο μέχρι στιγμής, αφιερωμένο στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρονολογημένο στο 320 π. Χ. περίπου.

Το μακεδονικό μνημείο που έρχεται στο φως ανοίγει μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή, καθώς αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την σημαντική θέση του Μακρυγιάλου και της Μεθώνης (που ήταν λιμάνι αντίστοιχης σημασίας με αυτό της Θεσσαλονίκης στη σύγχρονη εποχή) για τους αρχαίους Μακεδόνες. Επρόκειτο για μια αρχαία αγορά σε σημαντική γεωστρατηγική θέση, όπου βετεράνοι της εκστρατείας στην Ανατολή έχτισαν ένα μεγαλοπρεπές μνημείο, κοντά στον κεντρικό τότε δρόμο και μπροστά στη θάλασσα.

Τα ευρήματα που βρέθηκαν αποτελούν τμήμα αγάλματος χλαμυδοφόρου άνδρα, αλλά και η κεφαλή και ο θώρακας λιονταριού. Οι εκτιμήσεις από τον υπεύθυνο της ανασκαφής, αρχαιολόγο Μάνθο Μπέσιο για τη συνέχεια των ανασκαφών αναφέρουν ότι επιβάλλεται συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου πολιτισμού. Ειδικότερα προωθούνται υποβαθμισμένες περιοχές όπως αυτή της Βόρειας Πιερίας, επιπλέον όμως θα χρειαστεί συντονισμός μεταξύ ΚΖ’ Εφορείας και Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και πίεση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αλέξανδρος Σωματαρίδης


live-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου