Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Μαυραγάνης: Πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση φορολογικών συντελεστών

Ο παραγωγικός ιστός της χώρας οδηγείται σε συρρίκνωση δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Τόνισε επίσης την διαφυγή του επιχειρηματικού και ανθρώπινου δυναμικού προς άλλους φιλικότερους προορισμούς.
«Καμπανάκι» για την φυγή βορειοελλαδικών επιχειρήσεων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αλλά και... για το παρεμπόριο χτύπησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας στη σύσκεψη εργασίας που είχαν σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «η νοτιοδυτική Βουλγαρία μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη της... Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των ελκυστικών φορολογικών και όχι μόνο κινήτρων που δίνει στους επενδυτές η γειτονική χώρα».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των προέδρων του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλου, του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, της επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλα Μπακατσέλου, του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη, του ΣΕΒΕ, Δημήτρη Λακασά, του ΕΣΘ, Κωστή Χαντζαρίδη και του α΄ αντιπροέδρου του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης από τους προέδρους των Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων η ανάγκη μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις καθώς και επέκτασης του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ρευστότητας στην αγοράς.

«Χαμηλή ρευστότητα, υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις και συνεχείς μεταβολές στη φορολογία, τεράστια γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και στρεβλώσεις σε σημαντικές αγορές συνθέτουν ένα περιβάλλον, το οποίο μόνο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε συνδυασμό δε με τη χαμηλή ζήτηση οδηγεί σε συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας και σε διαφυγή επιχειρηματικού και ανθρώπινου δυναμικού προς άλλους φιλικότερους προορισμούς», είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης από τη διακίνηση εισαγόμενων από τη Βουλγαρία προϊόντων χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά.

Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι να χάνονται για το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια από ΦΠΑ και άλλους φόρους, να απειλείται ακόμη περισσότερο η επιβίωση των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας και να εντείνεται το πρόβλημα της ανεργίας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται:

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων προς τις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων να φθάσει στα επίπεδα των γειτονικών χωρών.
-Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής-συμψηφισμού των πάσης φύσεως οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
-Απελευθέρωση των αγορών, ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.
-Καταπολέμηση του παρεμπορίου με την άμεση συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
-Πάταξη της φοροδιαφυγής-εισφοροδιαφυγής.
-Διασφάλιση της παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις (δεν φθάνει μόνο η στήριξη στις τράπεζες).
-Θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας.
-Προώθηση διαδικασιών αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης «για να πάρει ανάσα η οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα».
-Ταχύτατη ανταπόκριση κάθε αρμόδιας υπηρεσίας για την υποδοχή επενδυτικών προτάσεων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και κωλυσιεργίας (fast track σε όλες τις επενδύσεις ανεξαρτήτως ύψους).
-Ταχύτατη έγκριση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν πού και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να επενδύσουν.

Επίσης, ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στο θέμα της άρσης της υποχρεωτικότητας της συνδρομής των επιχειρήσεων προς στα Επιμελητήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επτά μήνες πριν την 1η Ιανουαρίου του 2015, ακόμη δεν έχει ληφθεί μέριμνα από την Πολιτεία για την κάλυψη του κόστους τήρησης του ΓΕΜΗ που σήμερα απορροφά περίπου το 70% του ετήσιου προϋπολογισμού των μεγάλων επιμελητηρίων. Δεν υπάρχει πρόνοια για τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕ, εμπορικοί σύλλογοι κλπ) αλλά και για την τύχη των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Επιμελητήρια. Από την Πρωτοχρονιά του 2015 η καταβολή των μισθών του προσωπικού θα είναι αδύνατη και οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων θα είναι υπόλογες για τη μη καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

Μείωση συντελεστών

Ο υφυπουργός Οικονομικών άκουσε τα παράπονα και τις προτάσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και διαβεβαίωσε πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών σταδιακά από το 26% που είναι σήμερα στο 20%, ενώ στην ατζέντα παραμένει για το μέλλον ακόμη και το 15%. Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έχουν ήδη γίνει στο «μέτωπο» του εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και στο νέο σύστημα καταβολής ΦΠΑ το οποίο όπως είπε θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο «δίνοντας βαθιά ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις».
Στην επιμονή των τραπεζών να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις αλλά και στις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους ιδιώτες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ στην ανάγκη επέκτασης του συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και της ταχύτερης επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης.

Την πρόταση για ενιαίο και σταθερό -για τουλάχιστον πέντε χρόνια- συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις επανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς επισημαίνοντας πως ο flat tax rate θα αποτελέσει το «καύσιμο» για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, καθώς θα συμβάλει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και στη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων.

Τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών σε περιοχές της βορειοελλαδικής μεθορίου πρότεινε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ενώ προτάσεις κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.



Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου