Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η έλλειψη άσκησης ενισχύει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο περισσότερο από το τσιγάρο στις γυναίκες!

Η καθιστική ζωή θέτει την υγεία της καρδιάς γυναικών άνω των 30 σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή η υψηλή πίεση, αναφέρει τελευταία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές λένε τώρα ότι οι κίνδυνοι ενός ανενεργού τρόπου ζωής έχουν υποτιμηθεί και θα έπρεπε να...
τεθούν σε υψηλότερη προτεραιότητα για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Το τσιγάρο, όπως αναμενόταν είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για γυναίκες 22-27 ετών, αλλά μετά την ηλικία των 30 ο δείκτης του καπνίσματος αρχίζει να μειώνεται και η διαχρονική έλλειψη άσκησης φαίνεται ότι είναι η σοβαρότερη αιτία καρδιακών προβλημάτων στον πληθυσμό του δείγματος.

Τα δεδομένα βασίζονται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 32.000 συμμετέχουσες σε αυστραλιανή διαμήκη έρευνα για τη γυναικεία υγεία, η οποία για 20 χρόνια ερευνούσε τη σε βάθος χρόνου την κατάσταση υγείας γυναικών γεννημένων τη δεκαετία του ’20, του ’40, του ’70.

Παγκοσμίως, τέσσερις παράγοντες κινδύνου –κάπνισμα, υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία, υψηλή πίεση, καθιστική ζωή- ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, με τις τελευταίες να παραμένουν η Νο1 αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη ανησυχία. Ενώ οι κίνδυνοι από το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος και την υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν πολλάκις ερευνηθεί και κατανοηθεί στο παρελθόν, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας παρέμενε μέχρι πρόσφατα τυφλό σημείο.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές προειδοποιήσεις για τα υψηλά ποσοστά καθιστικής ζωής, ειδικά σε παιδικούς πληθυσμούς, η συγκεκριμένη αυστραλιανή έρευνα ήταν η πρώτη που εξέτασε την επίπτωση αυτή στις γυναίκες. Άλλες έρευνες από τις ΗΠΑ που έγιναν σε άντρες έδειξαν ότι οι άντρες γενικά συμμορφώνονται πιο εύκολα με τα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Η αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο British Journal of Sports Medicine κατέληξε στο ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας παραμένει ο Νο1 παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων για τον γυναικείο πληθυσμό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν κάθε γυναίκα από 30 έως 90 ετών κατάφερνε να φτάσει τον προτεινόμενο στόχο των 150 λεπτών μέτριας άσκησης εβδομαδιαίως, η ζωή 2.000 γυναικών ετησίως θα μπορούσε να είχε σωθεί μόνο στην Αυστραλία. Είναι απαραίτητο βέβαια να μην παραμελείται και κανένας από τους άλλους παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου