Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές πόλεις του κόσμου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά όπως επίσης και καρκινογενέσεις στους κατοίκους. Υπάρχουν κάποιες πόλεις που χαρακτηρίζονται ως κόκκινες ζώνες αναφορικά με την μόλυνση στον... αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι και δεν είναι και τα καλύτερα μέρη για να μείνει κανείς.

Στην πρώτη θέση με τις πόλεις που έχουν μολυσμένο αέρα είναι το Νέο Δελχί που έχει το υψηλότερο επίπεδο αερομεταφερόμενων σωματιδίων ( PM2.5), με 153 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην επόμενη θέση είναι ακόμα μία πόλη της Ινδίας, η Πάτνα με 149 μικρογραμμάρια αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός του ότι οι συγκεκριμένες τιμές είναι έξι φορές παραπάνω από το «ασφαλές» όριο που έχουν ορίσει οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τιμή των αιωρουμένων σωματιδίων ανά τετραγωνικό μέτρο πρέπει να είναι 25 μικρογραμμάρια.

Οι μισές από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Ινδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκανε την σχετική έρευνα. Άλλες μολυσμένες πόλεις βρίσκονται στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές. Όσον αφορά την κλίμακα PM, αναφέρεται στα μικροσωματίδια όπως είναι η αμμωνία και ο άνθρακας, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως εμφύσημα και καρκίνο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Νέο Δελχί είναι πιο μολυσμένο και από το Πεκίνο όπου οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες. Επίσης στον χάρτη με τις πιο μολυσμένες πόλεις δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια κινέζικη παρόλο που πολλές καλύπτονται από ομίχλη. Όσον αφορά το Πεκίνο του οποίου η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει θέμα πάμπολλες φορές και σε παγκόσμια κλίμακα, συγκεντρώνει 56 μικρογραμμάρια PM2.5.

Άλλες μολυσμένες πόλεις της Ινδίας είναι: Ραϊπούρ, Αλαχαμπάντ, Γκαλιόρ, Φιροζαμπάντ, Άγκρα, Αχμενταμπάντ, Τζοντχπούρ και Αμριτσάρ. Στο Πακιστάν οι μολυσμένες πόλεις είναι: Καράτσι, Ραγουαλμπίντι και Πέσγουορ ενώ στο Αφγανιστάν είναι η Καμπούλ. Στο Μπαγκλαντές είναι η Γκαζιπούρ, η Ντάκα και η Ναραγιονγκάτζ. Στο Ιράν, η μόλυνση είναι στα μη επιτρεπτά όρια στην πόλη Κχοραμαμπάντ, στο Κατάρ είναι η πόλη Ντόχα και στην Τουρκία η Ιγντίρ. Οι πόλεις με τον καθαρότερο αέρα βρίσκονται στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Φινλανδία, στην Ισλανδία και στην Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου