Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ευρωβουλή: Διαφορετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία


Διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εκφράζουν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο χειρισμός της κρίσης ήταν λανθασμένος εξαρχής, σύμφωνα με την...
επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, η οποία κάνει λόγο για θριαμβολογίες των τελευταίων μηνών. Αντίθετα, αισιόδοξοι εμφανίζονται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ υποστηρίζει ότι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν αποφέρει αποτελέσματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες «χώρες της κρίσης».

«Βλέπουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, παντού γίνεται πρόοδος», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και γάλλος ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. «Θυμηθείτε που βρισκόμασταν στην Ιρλανδία και πού είμαστε σήμερα. Σε όλες αυτές τις χώρες έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, φυσικά με τη βοήθεια και με την αλληλεγγύη της ΕΕ. Και αυτό είναι εξαιρετικό», προσθέτει.

Αντίθετα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ, τονίζει ότι ο χειρισμός της κρίσης ήταν λανθασμένος εξ΄αρχής, καθώς εστίαζε στις περικοπές, παραβλέποντας τις κοινωνικές συνέπειες.

«Δεν μου είναι εύκολο να αποδεχθώ όλες αυτές τις θριαμβολογίες των τελευταίων μηνών, γιατί ξέρετε, πιστεύω ότι το κριτήριο είναι εάν έχει αλλάξει η ζωή των ανθρώπων που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση, εάν βλέπουν την όποια βελτίωση στην καθημερινότητά τους» επισημαίνει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Νομίζω ότι δεν την βλέπουν, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Πορτογαλία, αλλά ούτε και στις χώρες που δεν είχαν ενταχθεί σε μνημόνιο, στη Λετονία για παράδειγμα, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία», σημειώνει.

Ως θετικές αποτιμά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο Χάνες Σβόμποντα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα κοινωνικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμετώποι οι περισσότεροι Έλληνες.

Ο αυστριακός ευρωβουλευτής, εστιάζοντας κυρίως στην υγιή επιχειρηματικότητα, αναφέρει ότι «το θέμα είναι να μην παρασύρεται κανείς από αυταρέσκεια, να μην πει ότι ‘εντάξει, τα λύσαμε τα προβλήματαʼ». Επιπλέον, σημειώνει ότι αυτό που τον χαροποιεί ιδιαίτερα «και θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό το κομμάτι, είναι όταν βλέπω νέους ανθρώπους με δυναμισμό, που θέλουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δρομολογηθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Καθυστερούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος λόγω εκλογών

Από την πλευρά της, η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμ υπογραμμίζει ότι η αναβολή της συζήτησης για πιθανές πρωτοβουλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος –που έχει παγώσει- οφείλεται κυρίως σε προεκλογικούς λόγους προεκλογικούς.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εάν δεν υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης. Και η γερμανική εμπειρία αυτό δείχνει. Έχω την αίσθηση όμως ότι οι αποφάσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα καθυστερούν, καθώς υπάρχει φόβος για τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος στη βόρεια Ευρώπη- και στη Γερμανία...», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Τσίμερ: Καμία διαφωνία με τον Τσίπρα

Η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ έχει ζητήσει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω του προσδιορισμού και τη διαγραφή του αποκαλούμενου «επαχθούς χρέους», σημειώνοντας ότι ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται.

Απαντώντας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που ανέφεραν ότι η με την εν λόγω τοποθέτησή παίρνει διαφορετική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους, σημείωσε : «Πιστεύω και ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βλέπουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως σοβαρό ανταγωνισμό, οι οποίοι αγωνίζονται για την πολιτική τους παρουσία και προφανώς θέλουν να κατασκευάσουν σκηνικά σύγκρουσης. Με παρουσιάζουν ως μία ̔αριστερή Μέρκελ᾽. Μου φαίνεται αστείο, εντελώς παράλογο. Έχω γνωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και έχω συζητήσει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα βρούμε λύση στο ζήτημα του χρέους, γιατί πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη γραμμή στην πολιτική μας. Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει καμία διαφορά αντιλήψεων».


Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου