Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ενίσχυση ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ και 32.000 θέσεις εργασίας από καινοτόμες επιχειρήσεις

Μονόδρομο αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Το ΙΟΒΕ προβλέπει πως φέτος η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως να αυξηθεί ελαφρώς το ΑΕΠ. Ωστόσο, επισημαίνει και τον πολιτικό κίνδυνο που... υπάρχει για την οικονομία, λόγω των εκλογών του Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι πέντε:
  • Απαιτούνται ρήξεις με ομάδες συμφερόντων.
  • Δημιουργία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.
  • Εξειδικευμένη γνώση των επιμέρους προβλημάτων.
  • Επένδυση οικονομικής πολιτικής συνολικά με σαφήνεια.
  • Ουσιαστική «ιδιοκτησία» μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Αγγελος Τσακανίκας παρουσίασε τις προβλέψεις του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες το 2014 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως να παρουσιάσει μικρή αύξηση. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μικρή κάμψη φέτος και θα διαμορφωθεί στο 26%, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος με ρυθμό μείωσης 0,6%. Στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει, να υπάρχουν σταθεροί θεσμοί και προώθηση της καινοτομίας.

Πέραν αυτών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του αναφέρεται και στον πολιτικό κίνδυνο που υπάρχει για την οικονομία. «Ο τρέχων εκλογικός κύκλος δημιουργεί αβεβαιότητα και έχει οδηγήσει σε αναμονή επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη λήψη ορισμένων αποφάσεων, παρ’ όλο που δεν αφορά αυτή τη φορά εθνικές εκλογές», όπως επισημαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου