Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Μετά την Τρόικα η μάχη της Βουλής

Μπορεί η κυβέρνηση να υποδέχθηκε την συμφωνία με την Τρόικα με ενθουσιασμό ωστόσο πλέον ξεκινά η προετοιμασία για άλλη μία σημαντική μάχη, που είναι αυτή της Βουλής καθώς το κείμενο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές.

Βασικός παράγοντας πλέον για να εκταμιευθεί η δόση των 11,9 δισ. ευρώ δεν είναι οι... «τσαμπουκάδες» των Τροϊκανών αλλά τα ενδεχόμενα «αντάρτικα» των Ελλήνων βουλευτών που θα «στριμώξουν» τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ενδεχόμενο αντιδράσεων από βουλευτές για τις τράπεζες προβληματίζει το Μαξίμου. Οι δύο άνδρες φέρονται να κατέληξαν ότι το νομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα, που στόχος είναι να ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 1ης Απριλίου, θα αποτελείται από δύο ή τρία άρθρα, ένα εκ των οποίων θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σε ένα ή δύο άρθρα θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και τα φορολογικά.

Στο μεταξύ, η Τρόικα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2014, προαναγγέλλει ότι θα διατηρηθεί η εισφορά αλληλεγγύης το 2015, ενώ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τα στρες τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμώντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, βουλευτές όλων των πτερύγων δηλώνουν τόσο επισήμως όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως αναμένουν να δουν το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, όπως αυτή θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, προκειμένου -όπως λένε- να διαμορφώσουν άποψη και να λάβουν την απόφασή τους τη στιγμή της ψηφοφορίας. Η γαλάζια πτέρυγα της κυβερνώσας πλειοψηφίας και η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, ήδη λαμβάνουν θέσεις μάχης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τα πάντα και αποπειράται να απομειώσει την αξία των συγκεκριμένων συμφωνιών και συγκεκριμένων μακροοικονομικών επιτυχιών. Διαψεύδεσθε δραματικά και σε αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, απαριθμώντας σειρά προβλέψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά για τον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως σημείωσε, επίσης έχουν διαψευστεί. «Ακυρώνετε τον ρόλο σας, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά κάθετα την κακή και απολύτως αναξιόπιστη προσέγγισή σας. Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένες πράξεις τις οποίες εσείς αμφισβητούσατε. Καμιά απολογία θα ακούσουμε; Θα ακούσουμε ότι κάνετε λάθος;», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τόνοι στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή ήταν υψηλοί. Για «ένα τρομακτικό επικοινωνιακό θέατρο που παίζει η κυβέρνηση, σε συμπαιγνία με την τρόικα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε μια συμφωνία λαιμητόμο γι’ αυτό και δεν την δίνει στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε συγκρατημένος: «Δεν πανηγυρίζουμε και δεν έχουμε προσχωρήσει σε καμία θεωρία success story», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και αφού επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση ως προς το πού θα διανεμηθεί το πλεόνασμα, έσπευσε να προσθέσει για τις ομαδικές απολύσεις – ένα από τα υπό εξέταση θέματα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί όποτε κι αν έρθει κάτι τέτοιο. Δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά αγριότητα».

Την ώρα που ακούγονταν αυτά στην αίθουσα της Ολομέλειας, στους διαδρόμους οι τόνοι ήταν από όλες τις πτέρυγες σαφώς χαμηλότεροι. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν προβληματισμένοι περισσότερο για παράπλευρα ζητήματα, όπως είναι αυτά στα οποία αναφέρονται εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ στην αντιπολίτευση -κυρίως την αξιωματική- συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις ότι με τις τελευταίες εξελίξεις και ενόψει των ευρωεκλογών, δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων βουλευτών της πλειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί δηλώνουν πως έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ορισμένους βουλευτές που έχουν εκφράσει ενστάσεις για επιμέρους ρυθμίσεις (π.χ. για το γάλα και την τιμή του βιβλίου) για το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου